martes, 28 de abril de 2015

Prostitució i mercaderia electoral


Davant d'un problema estructural tan complex i greu com és la prostitució, la proposta de Ciudadanos de legalitzar-la me sembla electoralista i irresponsable. Han pensat quines conseqüències directes tendria pels milions de dones que, a dia d'avui, es troben en situació d’atur i que, només pel fet de ser dones, serien candidates suficients a rebre una oferta del SOIB per a treballar com a prostitutes?

És una mala política donar carta de naturalesa a un problema quan no es sap combatre’l. Als Estats Units regularen aspectes del finançament dels partits polítics que aquí consideraríem il·lícits, i de sobte acabaren amb el problema del finançament irregular dels partits polítics, això si, legalitzant-lo! Els vuit països que han legalitzat la prostitució han vist incrementat els índexs de prostitució infantil i juvenil i els prostíbuls al territori, a més de trobar-se amb el handicap de no haver pogut regularitzar les dones immigrants que viuen al territori.

Si visquéssim en el millor dels mons possibles, un món igualitari, sense desigualtats, sense pobresa, amb educació, accés a la salut, cobertura social i oportunitats per a tothom, qui volgués exercir la prostitució ho faria de manera lliure. Però, com diu na Lidia Falcón, “la pobresa es més efectiva que un tir al clatell”. I la pobresa, que afecta especialment les dones, així com la manca d'escolarització a determinats indrets del món, o l'exclusió social, té un component de gènere. És en femení.

No podem tancar els ulls davant la realitat de que prostitució i tracta de persones van de la mà. Segons la OIT la tracta afecta a més de 20 milions de persones a tot el món. Dades de les Nacions Unides estimen que el 79% de les persones víctimes de tracta ho són amb finalitat d’explotació sexual. Les dues terceres parts de les víctimes de tracta són dones. El negoci de la tracta és dels tres més rentables del món, per darrera del narcotràfic, movent més de 32.000 milions de dòlars a l’any.

La Defensora del Poble, al seu darrer informe “La Trata de seres humanos en España: víctimas invisibles”, revela dades demolidores. La Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte en Europa estima que només es detecta 1 de cada 20 potencials víctimes de tracta amb fins d’explotació sexual; d’acord amb el Centre d’ Intel·ligència del Crim Organitzat, el nombre de víctimes finalment detectades és molt baix en relació al nombre de persones identificades en situació de risc.

La prostitució és una de les principals causes de la tracta amb finalitats d'explotació sexual. Subdesenvolupament i prostitució van intrínsecament de la mà. El 90% de les dones que exerceixen la prostitució són dones immigrades i, segons informes policials, majoritàriament víctimes de la tracta.

A Europa, es calcula que unes 500.000 dones treballen en la mal anomenada indústria del sexe.De fet, segons l'Organització Mundial per a les Migracions, la majoria de les 500.000 dones immigrants que entren il·legalment cada any a la Unió Europea per prostituir-se arrelen en territori espanyol. Aquesta nova esclavitud vulnera, entre molts d’altres, el dret a la vida, a la llibertat, a tenir una infància i adolescència lliure, a la seguretat personal i a la llibertat sexual, així com a la integritat física, considerant a les dones i nenes com a objectes, sent una manifestació més del masclisme vigent, utilitzant reiteradament la violència de gènere contra elles.

Les dones i nines traficades viuen en un autèntic infern en contra de la seva voluntat, condemnades a una vida de submissió, fruit de la por i la violència, que la nostra societat no pot, ni ha de voler permetre.

Organitzacions com Metges del Món han alertat que les Illes Balears és una de les comunitats amb més proporció de consum de prostitució, i que els joves de Balears són més propensos a consumir prostitució que els de la Península.

Els avanços realitzats en la lluita contra la tracta de persones en aquests últims anys han estat enormes, gràcies al compromís de l’anterior executiu socialista presidit per José Luis Rodríguez Zapatero. Amb les últimes reformes legislatives, així com el "Plan Integral de lucha contra la trata de seres humanos con fines de explotación sexual", podem afirmar que s'ha aconseguit construir un edifici normatiu suficient per a la persecució de l'autor del delicte i per a la protecció de les víctimes. No obstant això, les xifres mostren que encara no s'han aconseguit desenvolupar les eines necessàries que permetin detectar, de manera eficaç, a les víctimes, oferint-los la necessària protecció, posant en marxa les institucions públiques dispositius necessaris en col·laboració amb la societat civil per conscienciar la ciutadania envers l’estreta vinculació entre prostitució i explotació sexual.

Fa uns dies el PSIB-PSOE va assistir a la convocatòria organitzada per Metges del Món, Fundación Amaranta, Casal Petit i Creu Roja, entitats que duen dècades treballant amb les dones prostituïdes des de la perspectiva dels drets humans, i signàrem un compromís per dur a terme accions de govern preventives contra aquesta xacra, donant cobertura social i sanitària a les dones prostituïdes.

El primer que pensam fer és restablir la universalitat de la sanitat pública. Per tant, tornarem les 20.000 targetes sanitàries a les persones que, a dia d'avui, se les hi ha denegat essent, moltes d'elles, dones en situació d'extrema vulnerabilitat. Per promoure la cobertura dels drets fonamentals dels col·lectius més vulnerables apostam per una renda bàsica i itineraris personalitzats des de les oficines d'ocupació, amb un compromís clar de destinar un 4% del pressupost autonòmic a polítiques d'ocupació, especialment per majors de 45 anys. Desenvoluparem de la mà dels professionals i les diferents institucions un Pla Autonòmic contra la tracta i explotació sexual, que ens permeti conscienciar i fer pedagogia envers la prostitució i explotació sexual, especialment entre els més joves, amb programes específics d'educació afectiva-sexual, amb mecanismes de protecció a les dones víctimes i els seus fills, amb alternatives sociolaborals, així com reforçant la cooperació amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat, des de una perspectiva més social que no punitiva.

La veritat, estic bastant farta de que la dreta tracti les dones com a mercaderia electoral; en Mariano Rajoy, amb la reforma de la Llei de l'avortament per acontentar als sectors d'extrema dreta, i ara n'Albert Rivera per pura tàctica electoralista.

No hay comentarios: