jueves, 13 de octubre de 2011

Estarem vigilants


Avui hem tingut ple en el Consell de Mallorca, i des del Grup Socialista, a més de presentar diferents mocions pel pagament a les entitats del tercer sector -que fa mesos que no cobren- i d’una interpel·lació per saber què està fent l’executiu insular per dinamitzar l’economia (a la qual cosa, només ens han contestat amb vaguetats, retrets de la mala herència i generalitats) li he demanat a na Catalina Cirer, Consellera de Benestar Social del PP per les retallades de les partides d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Val la pena recordar que d’un pressupost que ja era en sí petit, han suprimit mig milió d’euros.

A diferència dels altres consells insulars de les diferents illes que han mantingut el serveis d’igualtat la Sra. Salom vol passar com el cavall d’Atila suprimint les iniciatives de la passada legislatura.

Des de la Direcció Insular d’igualtat es varen fer convocatòries adreçades a les dones més vulnerables, amb més de 1800 sol·licituds. A hores d’ara hi ha una gran incertesa respecte a aquestes convocatòries, i no podem oblidar la gran finalitat d’inclusió social que tenen: per a dones maltractades, dones soles amb fills i filles exclusivament al seu càrrec, dones en veritable risc d’exclusió social , que han tengut resposta institucional fins ara des del Consell de Mallorca i que es veuen en perill d’extinció.

Malgrat la Sra. Cirer no m’ha contestat què passarà amb l’Escola per la Igualtat Genèrica, per la qual han passat 1000 dones per formar-se , o amb la xarxa a de “les veus de les dones, sí ha reconegut una descoordinació en aquests 100 dies i una sèrie d’ineficiències respecte al personal adscrit al seu departament, ja que els hi correspon estar allà i no a presidència com ocorre a hores d’ara, incorrent en una il·legalitat ja que el decret d’organització del Consell delimita clarament quin departament té les diferents competències.

Sí ha manifestat la intenció de complir amb els mínims legals i treballar la transversalitat de gènere a les polítiques públiques, convocant en breu la comissió interdepartamental a tal efectes.

Em tranquil·litza saber que els ajuts a les dones víctimes de violència de gènere regulats a La llei orgànica 1/2004, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, que acreditin uns recursos insuficients i unes dificultats especials per obtenir una ocupació tendran la continuïtat que des de l’equip socialista vàrem fermar de manera legal. Perquè cal fer un exercici de memòria i recordar que el PP i la Sra. Llinàs quan estava al capdavant de l’Institut Balear de la Dona (actualment, Institut de cartró pedra per la incompareixença de la seva directora) no va regular ni tramitar aquesta prestació (íntegrament sufragada pel govern estatal) i això que encara no hi havia dubtes de naturalesa competencial amb els Consells.

Malgrat no hi ha motius per l’alegria, ja que el servei de les agents d’igualtat municipal ha acabat, i de 8 persones que hi havia queden només 2, ha hagut un mínim compromís per mantenir línies i actuacions per part de Benestar Social i de promoure la transversalitat. És d’agrair el compromís de l’anterior directora d' Igualtat, mestra i amiga Maria José varela (la abuelita punki, com li dic) que va batallar infatigablement per consolidar la prestació de l’article 27 i que efectivament, a dia d’avui no s’han atrevit a tocar.

Li prendré literalment la paraula a la Sra. Cirer i estaré atenta a les seves bones paraules, per vigilar i criticar des de l’oposició que no donem més passes de les ja donades cap enrere i el compliment dels mínims que marca la llei.

Que el Consell de Mallorca no és feminista amb la presidenta Salom salta a la vista. Que la conciliació segueix essent cosa de dones, ho ha evidenciat la Sra. Soler... Fiscalitzarem al màxim perquè de la mateixa manera que l’equip de govern està complint amb les lleis d’ajustament i de control del dèficit, compleixi també amb els imperatius legals en matèria d’igualtat. Molt em temo que sota el pretext de l’austeritat, el que facin siguin veritables orgies ideològiques. I aquestes, és clar, sempre les paguen les persones més vulnerables.

No hay comentarios: