domingo, 23 de septiembre de 2012

TONES DE FEMS I DE MENTIDES



Els ciutadans i ciutadanes de Mallorca estam bocabadats davant la voràgine depredadora del PP. A la desprotecció del territori que permetrà un macro hotel amb camp de golf a Es Trenc/ Sa Ràpita, se li ha de sumar la darrera genialitat del Govern de la Sra. Salom: convertir Mallorca en el femer d’Europa.

Importar fems d’Europa té un impacte psicològic immediat damunt la nostra població que reflexiona sobre el sentit de reciclar a la nostra illa.

Els i les socialistes ens oposem a ser el femer d’Europa. Importar fems és un suïcidi econòmic i ambiental, del tot incompatible amb la promoció de la nostra illa com a destinació turística d’excel·lència, del tot incompatible amb la desestacionalització.

 El debat de la incineració fa molts d’anys que el vàrem tenir a la nostra illa i el context d’ençà és completament diferent al d’ara. Avui en dia no tenim el problema dels abocadors, i malgrat la consellera de medi ambient vulgui reproduir demagògicament debats superats, no és aquest l’objecte de la polèmica –importar fems- . Convé fer memòria per situar-nos i per desmuntar les mentides del PP.

El PSOE ni està ni ha estat mai en contra d’incinerar, ara bé, sí estam absolutament en contra d’incinerar el que es pot reutilitzar o reciclar. Defensem el Pla director de residus de 2006 com una eina legal que aposta per 1) reduir; 2) reutilitzar, 3) reciclar i 4) valoritzar (incinerar). Aquest Pla director té la clara voluntat d’anant reduint amb el temps la incineració.

Estiu 2012: canvien les regles del joc. El PP de manera unilateral i per la porta de darrera -com ens té acostumats- canvia de postura (recordem que fa un any el Ple del Consell de Mallorca va aprovar a proposta seva una moció de rebuig a importar fems d’altres països, en plena polèmica generada per la possibilitat d’importar fems de Nàpols).  Canvia, via esmenes a una llei, el model de reciclatge de la nostra illa, negant a les forces polítiques i ciutadania dir res.
La quarta passa, la de valoritzar, passa a ser la primera prioritat, tirant per terra anys de polítiques de sostenibilitat mediambiental, contravenint el principi europeu de tractar els residus el més a prop d'on es produeixen i anteposant els interessos particulars d’una empresa als interessos generals.

El 2 d’abril de 2007, un mes abans d’eleccions, Maria Antònia Munar, amb el suport dels seus socis de govern del PP modifiquen el contracte de TIRME per ampliar-lo vint anys més. Vint anys! El PSOE vota en contra d’aquesta modificació perquè suposa de facto el monopoli fins el 2041 amb l’exclusiva finalitat de beneficiar una empresa privada.

Quan Francina Armengol és nomenada Presidenta del Consell de Mallorca el 7 de juliol de 2007 ja estaven fets els dos forns nous. PP i UM havien fet tota una inversió que ens du a la situació actual: tenim més forns que tones per cremar. I el PP ens col·loca en uns disjuntiva excloent com si no haguessin altres alternatives, ens diuen o pujar taxes o importar fems de fora.

El que és una bona notícia per la societat mallorquina, que les polítiques de reciclatge van calant i que primera vegada en molt de temps estam reduint tones de fems per cremar, el PP ho han convertit en una mala notícia: el que no produïm nosaltres, ho importarem de fora, amb l’efecte desincentivador que això tindrà pel reciclatge i el nostre turisme. La consellera Catalina Soler passarà a la història com la consellera que omplirà de fems Mallorca, quasi un 70% del nostre consum total. La gran paradoxa és que importarem fems i haurem d'exportar les cendres, amb el cost econòmic i ambiental pertinent.

El PP està jugant amb la marca Mallorca. De la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat a Mallorca femer d’Europa, hi ha un abisme. Això ens durà ruïna econòmica per a milers de famílies, destrucció d’ocupació del nostre principal sector, el turisme. Estarem en desavantatge respecte als nostres competidors turístics si no afegim a la nostra illa un valor afegit, i els fems, no ho és de cap de les maneres. Què diran els turistes, me’n vaig amb els meus fems de viatge?

Des del Partit Socialista hem sol·licitat la redacció d’una auditoria de costos, tant de la concessió com dels distints conceptes que formen part de la tarifa, per part d’una empresa qualificada i independent,  que ens permeti redimensionar el contracte de concessió amb TIRME.

Si per baixar la tarifa s’ha d’incrementar la producció de fems, com ens diu el PP, queda patent que el sistema no funciona i que és un sistema que va en contra de la normativa europea i dels objectius del Pla Director del 2006.

Ja està bé de mentides i de fraus electorals del PP. Ja està bé de tractar d'idiotitzar la ciutadania. El que volen importar són fems amb totes les seves lletres. Coneixem perfectament la retòrica del PP i els seus eufemismes. Encara ens ressona allò dels “hilillos de plastelina” del què és avui el President d’Espanya davant la major catàstrofe natural dels darrers temps.

Els i les socialistes de Mallorca exigim a la Sra. Salom que recapaciti, que escolti la gent, als tècnics ambientals, al sector hoteler, que consensuï amb totes les forces polítiques fórmules per evitar que la nostra illa de la calma es converteixi en l’ illa dels fems.




 Article publicat a Quaderns Gadeso.

No hay comentarios: